Communiceren doen we samen

Team- en organisatieontwikkeling

Communicatie is van iedereen, niet alleen van de afdeling Communicatie

Het contact tussen de gemeente en haar klanten is continu en overal. Dat is natuurlijk altijd al zo geweest, maar we zijn ons daar steeds meer van bewust. Vanuit het perspectief van de inwoner, ondernemer of samenwerkingspartner is er helemaal geen verschil tussen het contact met een wijkregisseur, groenbeheerder of een wethouder. 

Iedereen communiceert. Het is een belangrijk onderdeel van ieders werk. Waar het om gaat is dat de mensen in de gemeentelijke organisatie dat allemaal zo goed mogelijk doen. Dit is een nieuwe uitdaging voor communicatieafdelingen: helpen communiceren. En daar horen belangrijke uitgangspunten bij:

Waarom een communicatieve organisatie voor communicatieprofessionals?

Communicatieprofessionals hebben vaak lang ‘gestreden’ voor hun plek en bestaansrecht in de organisatie. Ze hebben alle verantwoordelijkheid qua communicatie naar zich toe getrokken en voeren alle taken uit die iets met communicatie te maken hebben. In de organisatie zijn ze nodig voor het organiseren van bijeenkomsten of het uitdenken van communicatiestrategieën als er bijvoorbeeld veranderingen ingezet worden. Maar ook om in een half uurtje nog even die ene belangrijke brief te redigeren. Kortom, communicatieprofessionals vliegen van de ene klus naar de andere en ondertussen ‘redden’ ze reputaties door iemand nog even een ‘adviesje’ in te fluisteren.

Vaak is er hierdoor geen tijd om echt goed stil te staan bij de kwaliteit van de communicatie en wordt er te snel teruggegrepen naar bestaande aanpakken en middelen. We laten niet zien wat de echte meerwaarde van de afdeling Communicatie is of kan zijn. En wat is die meerwaarde dan precies? Zijn communicatieafdelingen nog wel echt nodig? In de praktijk blijkt wel dat de communicatieve kwaliteit van gemeenten nog veel te wensen over laat. Communicatieprofessionals moeten veel dichter op het primaire proces zitten, waar de echte communicatie nodig is die juist vaak door anderen gedaan wordt.

Welke taken/rollen zien wij?

Jouw organisatie communicatiever maken?

Wil jij meer weten over de organisatie van communicatie? Laat ons weten waar jij graag meer over zou willen leren en welke ervaringen je al hebt. We denken graag met je mee!

Laat je naam en telefoonnummer achter en wij nemen contact met je op:

Deze gemeenten
gingen jou voor

Overig aanbod

Teamontwikkeling Communicatie
Breng de afdeling Communicatie beter in positie om op een effectieve manier bij te dragen aan een communicatieve organisatie.
Community

Inspireer jezelf en help anderen inspireren in onze besloten online community voor en door communicatie professionals.